Artikel krant 2008-07-29

Bericht uit dagblad De Stem

Wolfslaar strijdt tegen dieven en slecht imago

door Laura Janssen laura.janssen@bndestem.nl.

BREDA – Bredaas grootste buitenzwembad, zwembad Wolfslaar, lijkt de laatste jaren steeds meer te kampen met een slecht imago, door klachten over de steeds wisselende openingstijden, berichten over zakkenrollers en door ‘vervelende’ groepjes hangjongeren.

Toch geeft een bezoekje aan het zwembad op een willekeurige zaterdagmiddag een overwegend positief beeld, met veel tevreden gasten.
Achter de schermen strijdt het personeel, dat binnenkort zelfs op anti-agressietraining gaat, tegen diefstal en overlast…
Carla en Jan Oomes uit Ulvenhout hebben een uurtje baantjes getrokken in zwembad Wolfslaar. Ze hebben allebei een abonnement, al jaren. Carla zwemt bijna iedere dag wel even, Jan gaat gemiddeld twee keer per week. Carla: “Ik ga echt voor mijn houding en conditie. Ik vermijd altijd de drukke momenten, als er veel gezinnen zijn of een school. Dan ga ik liever tussen de middag zwemmen of rond een uur of zes.”
Jan: “Het is echt een heerlijk zwembad, we gaan altijd met veel plezier. We hebben niks te klagen.” Carla: “We weten dat er mensen zijn die altijd zeuren over de openingstijden, maar dat is echt maar een hele kleine club van steeds dezelfde klagers.” Ook Monique Benchouhra uit Ulvenhout is een tevreden klant van zwembad Wolfslaar. Ze is samen met haar man Abdel en hun kinderen Ischan van tien en Aïsha van acht gekomen. Terwijl man en kinderen in het water plonzen, geniet moeder op een bankje van de zon.
Allevier de leden van het gezin hebben een abonnement. Benchouhra: “Dat doen we al sinds een jaar of zeven. Het is echt rendabel, want we gaan bijna elke dag zwemmen met het gezin. Het zwembad ligt dicht bij huis: als het mooi weer is gaan we ’s avonds na het eten vaak nog even zwemmen.”
Het gezin Benchouhra zit altijd met zijn spulletjes op dezelfde plek. Monique: “Het is echt een beetje ons kent ons. Heel handig, want we houden elkaars kinderen in de gaten.” Ze durft de kinderen nog niet alleen naar het zwembad te laten gaan: “Niet omdat het hier zo onveilig zou zijn, maar het is vaak zó druk. Zakkenrollers? Wij hebben nooit iets vervelends meegemaakt, maar we nemen ook niet veel geld of ander waardevol spul mee.”
Veel maar niet graag geziene gasten in zwembad Wolfslaar zijn tenslotte de groepjes jongeren die her en der verspreid liggen op de grasveldjes. Dion Goos, Wouter van der Hulst, Joost Elshout en Robbert Beljaars, allevier zestien jaar oud, vormen samen zo’n clubje. Ze komen uit Dorst en Breda en liggen vrijwel wekelijks hele middagen te zonnen op het terrein van Wolfslaar.
Dion en Wouter zitten aan twee blikjes Jupiler en Breda bier, Robbert rookt een sigaret: “Ja, we nemen dat wel mee, in kleine hoeveelheden, en geen jointjes ofzo. Alcohol is hier niet verboden, hoor. Tot vorig jaar werd hier zelfs nog bier verkocht.”
De jongens hebben het naar hun zin, maar volgens Joost zijn er toch wel regelmatig vervelende voorvallen in Wolfslaar: “Gister nog hoorden we van drie meisjes dat hun spullen waren gestolen. Wij doen onze waardevolle spullen altijd in een kluisje, of iemand blijft erbij.” De groep heeft ook gehoord dat er een groepje Marokkaanse jongens is uitgezet: “Er is veel onderlinge stoerdoenerij. Groepjes jongens gaan elkaar uitdagen. Ja, wij zijn er zelf ook wel eens bij betrokken.”
Dit laatste incident kan plaatsvervangend manager Eddy Stadwijk bevestigen: “Ja, er zijn momenteel vijf jongens die een toegangsverbod hebben. Zo’n verbod kan lopen van een week tot twee jaar, daar hebben we richtlijnen voor.”
Stadwijk benadrukt dat de veiligheid van de gasten en hun spullen voorop staan in Wolfslaar: “Wij benadrukken voortdurend dat mensen, áls ze waardevolle spullen bij zich hebben, gebruik moeten maken van een kluisje. Daar is nooit iets uit gestolen.”
Voor vijftig cent heeft een gast de hele dag een kluisje, waar meerdere tassen in passen. De kluisjes worden bewaakt door camera’s. “Als mensen daar toch geen gebruik van willen maken en hun tas op het veldje houden, zorg dan in ieder geval dat er steeds iemand bij blijft”, vervolgt Stadwijk.
Hij benadrukt dat er wel genoeg personeel van zwembad Wolfslaar rondloopt, maar hun primaire taak is het water in de gaten te houden.
“Bij echt grote drukte, als er meer dan 1500 mensen binnen zijn, schakelen we beveiligingsmensen in van Van Wezel Security. Die zijn op het laatste moment oproepbaar. Ze sturen dan een of twee mensen om hier rond te lopen en dat maakt meestal wel indruk.”
Een ander aandachtspunt van het personeel is allochtone kinderen zonder zwemdiploma. Er wordt daarom bij twijfel door het personeel naar gevraagd. Zwemvleugeltjes zijn op het terrein aanwezig voor aanschaf of bruikleen. Ongeacht de leeftijd is een kind zonder zwemdiploma verplicht die te dragen.

met een groet van Gerard

Print Friendly, PDF & Email