(Geroosterd mager varkensvlees of speenvarken)
Dit is een chinees vleesgerecht, wat niet bij de indische rijsttafel hoort.
Benodigdheden
- 6 ons mager buikspek of mager varkensvlees aan 1 stuk met een randje vet.
- Paprikapoeder
- 1 vleesbouillonblokje
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel taotjobonen (beansauce-bonensaus)
- 1 lepeltje zout
- 1 theelepel boemboe babi pangang
- Scheutje chinese ketjap
- Cognac
Bereiding
- Het vlees inwrijven met paprikapoeder, niet het spek of vetrand.
- In de oelekan fijn wrijven: 2 teentjes knoflook, bouillonblokjes, boemboe babi pangang, de taotjobonen en het zout.
- Het vlees inwrijven met de fijngemaakte bumbus. Het moet goed in het vlees ingetrokken worden.
- In een vuurvaste schaal een laagje water met een scheutje chinese ketjap doen.
- Het vlees met de ingewreven bumbus in de vuurvaste schaal doen met het spekrandje naar boven.
- De oven op de hoogste stand zetten en de schaal in het midden van de oven plaatsen.
- Na 3 kwartier de oven op halve stand zetten en het vlees nogmaals 3 kwartier gaar laten worden.
- Even controleren of er nog genoeg wa\ter in zit.
- Wanneer het vlees gaar is giet men een scheutje cognac over het vlees en haalt men het vlees uit de oven.
- Het vlees in dunne plakken snijden en opdienen met een sausje:
Sausje:
- 1 lepeltje sambal
- Scheutje zoete ketjap
- druppeltje citroen
- Flinke scheut tomatenketchup
- Afmaken met vetsin
Smakelijk eten