Babi Pangang

(Geroosterd mager varkensvlees of speenvarken)
Dit is een chinees vleesgerecht, wat niet bij de indische rijsttafel hoort.

Benodigdheden

  • 6 ons mager buikspek of mager varkensvlees aan 1 stuk met een randje vet.
  • Paprikapoeder
  • 1 vleesbouillonblokje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel taotjobonen (beansauce-bonensaus)
  • 1 lepeltje zout
  • 1 theelepel boemboe babi pangang
  • Scheutje chinese ketjap
  • Cognac

 Bereiding

  • Het vlees inwrijven met paprikapoeder, niet het spek of vetrand.
  • In de oelekan fijn wrijven: 2 teentjes knoflook, bouillonblokjes, boemboe babi pangang, de taotjobonen en het zout.
  • Het vlees inwrijven met de fijngemaakte bumbus. Het moet goed in het vlees ingetrokken worden.
  • In een vuurvaste schaal een laagje water met een scheutje chinese ketjap doen.
  • Het vlees met de ingewreven bumbus in de vuurvaste schaal doen met het spekrandje naar boven.
  • De oven op de hoogste stand zetten en de schaal in het midden van de oven plaatsen.
  • Na 3 kwartier de oven op halve stand zetten en het vlees nogmaals 3 kwartier gaar laten worden.
  • Even controleren of er nog genoeg wa\ter in zit.
  • Wanneer het vlees gaar is giet men een scheutje cognac over het vlees en haalt men het vlees uit de oven.
  • Het vlees in dunne plakken snijden en opdienen met een sausje:

Sausje:

  • 1 lepeltje sambal
  • Scheutje zoete ketjap
  • druppeltje citroen
  • Flinke scheut tomatenketchup
  • Afmaken met vetsin

Smakelijk eten